Tuintips!

Kruiden en het gebruik ervan

Stond vroeger de medicinale werking voorop, tegenwoordig gebruiken we kruiden vooral als smaakmakers in de keuken. Maar er zijn ook andere plekken in huis waar kruiden een rol kunnen spelen. Met deze tips heeft u ook binnen plezier van uw kruidentuin.

Potpourri
Een potpourri is een mengsel van gedroogde bloemblaadjes en kruiden. U kunt het makkelijk zelf maken van bijvoorbeeld rozen, tijm, rozemarijn en kamille. Meng alles door elkaar en leg het in een decoratieve schaal.

Bouquet garni
Een kruidenboeketje, of bouquet garni, geeft smaak aan soepen en allerlei stoof- en sudder- gerechten. De klassieke combinatie bestaat uit peterselie, tijm en laurier. Maar u kunt zelf uw favoriete variaties bedenken. Voeg een bouquet garni altijd in het begin van de kooktijd aan het gerecht toe.

Kruiden drogen
Wilt u kruiden drogen, oogst ze dan voor de bloei. Het liefst ‘s ochtends, als de dauw verdwenen is. U kunt kruiden op drie manieren drogen:

  • Aan de lucht: bind uw kruiden in losse bosjes en hang ze op een warme, droge en goed geventileerde plaats. Laat ze niet langer dan twee weken hangen. Na het drogen bewaart u de afgeritste blaadjes in hermetisch afsluitbare potten.
  • In de oven: spreid de kruiden uit op een met aluminium bedekte bakplaat en droog ze in de oven op de laagste stand.
  • In de magnetron: strooi de afgehaalde blaadjes op keukenpapier en droog ze op de hoogste stand in de magnetron. Reken op zo’n 4 minuten bij een magnetron van 650 Watt.

Gebruik van gedroogde kruiden minder dan van verse, want de smaak is sterk geconcentreerd.

Kruiden invriezen
Sommige kruiden, zoals basilicum, peterselie en dragon, verliezen hun smaak als u ze droogt. U kunt ze beter invriezen. Tip: hak ze fijn en verdeel ze over een vorm voor ijsblokjes. Dan heeft u altijd kant-en-klare porties bij de hand. Ingevroren kruiden zijn niet geschikt als garnering, maar uitstekend te gebruiken om mee te koken.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over kruiden in huis wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.

bacterievuur-tuingroen-stadskanaal-tuintips-01

Onder welke omstandigheden verspreidt bacterievuur zich snel?
Bacterievuur overwintert in wondjes op stammen en oudere takken. Het kan dan om takken van bomen, hagen of bijvoorbeeld stamrozen gaan. Als het vanaf het voorjaar warmer en vochtiger weer wordt, vermenigvuldigen de bacteriën zich snel. Ze komen dan als slijmdruppels naar buiten. Vogels en insecten brengen de bacterie naar de bloesems. De bloemen worden zwart en verschrompelen en ook de takken en stam raken besmet, waardoor weer wondjes ontstaan. Vogels en insecten brengen bacterievuur ook naar andere planten en bomen. Bacterievuur maakt dus veel gebruik van gastheren en daarom is het belangrijk om uw tuingereedschap altijd goed schoon te maken. U kunt dit hele proces tegenhouden door wondjes preventief te behandelen met wondafdekmiddel.

bacterievuur-tuingroen-stadskanaal-tuintips-02

Sporen van bacterievuur per seizoen.
Bacterievuur is al vroeg in het jaar op te sporen. Dit zijn de symptomen per seizoen:

Winter – Jonge vruchtjes of bloemen verschrompelen. Er zijn ook lelijke plekken op stelen van planten en de stam en takken van bomen te zien. De bast kan plaatselijk paarszwart worden.

Voorjaar – Vanaf nu is er bacterieslijm te zien. Eerst is dit slijm melkachtig wit, daarna oranje en daarna geelbruin. Als er vruchten aan de plant zitten, dan zullen deze zwart worden en uitdrogen.

Zomer en herfst – De bladeren zullen bruin of zwart worden en uitdrogen. De bladeren zien er na een regenbui vaak zilverachtig uit. Dit komt door bacterieslijm dat zich vermengt met regenwater.

 

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over kruiden in huis wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.

Graag tot ziens in onze winkel, Tuingroen Team.